Bart Broos is onze nieuwe directeur

valerieGeen categorie

Sinds 1 februari 2021 is Bart Broos de nieuwe directeur van onze school. Hij nam het stokje over van Paul Van den Bossche. In onderstaand artikel, geplaatst in De Toren van 19 mei 2021, blikt Bart in grote lijnen terug op zijn eerste 100 dagen op De Spelwert.

Warm ontvangst
Voordat hij naar De Spelwert kwam, werkte Bart 14 jaar op de Franciscusschool in Zaltbommel en was daar de laatste jaren adjunct-directeur. Een nieuwe baan beginnen in coronatijd is verre van ideaal. De eerste werkdag van Bart viel in de laatste week van de landelijke lockdown voor het basisonderwijs. Alle leerlingen, uit in totaal acht groepen, kregen op dat moment nog thuisonderwijs. “Een fysieke ontmoeting en kennismaking met mijn team en de leerlingen zat er dus niet in. Er was weinig tijd om elkaar rustig te leren kennen”, zegt Bart. “Mijn eerste werkweek stond in het teken van de organisatie van de heropening van de school na 12 weken thuisonderwijs. Alles werd online afgestemd en via die weg werd ik dan ook erg warm en hartelijk ontvangen door mijn nieuwe collega’s. Ik maakte kennis met een hecht, betrokken, ervaren, bevlogen en ambitieus team.”

Solide basis
Na de heropening op 8 februari jl. maakt Bart nader kennis met het team, de leerlingen en hun ouders. “De kinderen kennen me inmiddels allemaal en ik zie dat ze zich veilig en op hun gemak voelen binnen de school. Ook ouders weten mij gelukkig goed te vinden in deze lastig tijd.”

Het team bestaat uit 15 leerkrachten en ondersteunend personeel. Het is een mix van ervaren en jonge leerkrachten. “Komend schooljaar bestaat de school 40 jaar. Afgelopen maanden heb ik gemerkt dat in al die jaren gewerkt is aan een solide basis. Vanuit deze basis kunnen we ons onderwijs verder verbeteren, professionaliseren en toekomstbestendig maken. Het kind staat daarbij vanzelfsprekend centraal.”

De solide basis is onder andere terug te vinden in vier ankerpunten: Samen, Bewegen, Met handen en voeten en Verbinding. Bart vertelt hierover: “De vier ankerpunten geven richting aan praktisch handelend leren. Leerlingen hebben veel baat bij deze manier van (ervarend) leren. Dit betekent dat ze niet alleen uit boeken leren of vanaf een beeldscherm. Om een paar voorbeelden te noemen: we behandelen een onderwerp over slootdieren bij het Kloosterwiel, we tekenen het zonnestelsel met stoepkrijt op het plein en we doen minsommen in een winkel in het klaslokaal. Daarnaast hebben we deskbikes, waarbij leerlingen achter een bureau fietsend kunnen leren. Vanaf volgend jaar werken we aan een Maaklab, waarbij verbinding wordt gelegd tussen ICT, media, koken en alle andere vormen van techniek. De ankerpunten zitten in de genen van zowel leerlingen als leerkrachten. Dat zie je dagelijks terug in de klas en tijdens de lessen.” Wat ook in het dna van school zit, is de Kanjertraining. Tijdens de Kanjerlessen wordt aan vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect gewerkt. “We laten de kinderen ook op deze manier groeien en ontwikkelen.”

Toekomst
De school is sinds de heropening flink geraakt door corona. In de afgelopen periode heeft Bart diverse klassen naar huis moeten sturen in verband met enkele besmettingen van leerkrachten of leerlingen. “Tijdens de thuisquarantaine wordt het online onderwijs steeds weer vlekkeloos opgepakt. Je beseft je als directeur dat je een groot beroep doet op leerlingen, ouders en het team.” Bart geeft aan dat het team uitkijkt naar rustiger vaarwater, zodat de school zich weer meer kan focussen op onderwijsontwikkelingen en professionaliseren. In verband met de coronacrisis stelt de overheid extra subsidies beschikbaar. Plannen om dat geld zo goed mogelijk te besteden zijn in de maak. “We gaan het in ieder geval gebruiken voor extra handen in de klas, zodat we kleinere groepen kunnen vormen. Zo krijgen de leerlingen nóg meer persoonlijke aandacht en begeleiding.”

Bart voelt zich na 100 dagen op De Spelwert als een vis in het water. “Ik ben er trots op dat het team écht oog heeft voor leerlingen en ouders. Dat is het mooie van deze school. Ouders die nog een school zoeken voor hun kind zijn van harte welkom voor een rondleiding tijdens schooltijd. Dat doen we op afspraak en natuurlijk volgens alle geldende coronaregels.”

Bron: De Toren