Groep 7 en 8 naar het Rijksmuseum

valerieGeen categorie

Op vrijdag 2 juli jl. mochten groep 7 en 8 naar het Rijksmuseum. Met de gratis Rijksmuseumbus gingen de leerlingen, stagiaires en leerkrachten op excursie. De groepen kregen een rondleiding door het museum van ervaren gidsen, met als onderwerp “De Gouden Eeuw”.

De leerlingen leerden dat het in de Gouden Eeuw, de 17de eeuw, goed ging met Nederland en de handel en economie. De welvaart groeide, wetenschap en kunst bloeiden.

Niet alleen maar kijken
De belangrijkste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw zijn o.a. Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Natuurlijk bekeken de leerlingen De Nachtwacht en vele andere beroemde schilderijen van deze schilders. Daarnaast werd een beroep gedaan op de zintuigen om op een andere manier kennis te maken met de Gouden Eeuw: proeven van specerijen uit verre landen, ruiken in het atelier van een meesterschilder, voelen aan de jurken van rijke dames en luisteren naar instrumenten uit de 17de eeuw.

Rijksmuseum
Het Rijksmuseum biedt het basisonderwijs een leerzaam programma aan rondom de Gouden Eeuw. Het tijdvak ‘regenten en vorsten’ uit de geschiedenisboeken komen op deze manier dichter bij de belevingswereld van de leerlingen. Het dagelijks leven in die periode wordt in het museum ervaren. Wat deden de mensen toen, welke kleren droegen ze, wat aten ze en gingen kinderen toen ook al naar school?