De Spelwert bestaat 40 jaar

valerieGeen categorie

Dit jaar bestaat onze school 40 jaar. Deze mijlpaal was een mooie reden voor een gezellige feestweek van 18 tot en met 23 oktober boordevol activiteiten voor 154 leerlingen.

Activiteiten
Na een taartje in de klas startte de week met Oud-Hollandse spelletjes voor de onderbouw. In de bovenbouw verzorgden topsporters Geke van den Berg (judoka) en Arvid de Kleijn (wielrenner) een sportclinic. Op dinsdag gaf Dansstudio DDC een dansclinic. De dag werd afgewisseld met dansen en knutselen. Met als afsluiting een voorstelling in de gymzaal. Woensdag stond in het teken van een braderie in school voor ouders, verzorgers, opa’s & oma’s en de buurt. Een gezellig samenzijn waar zelf meegebrachte spulletjes werden verkocht. Donderdagavond was er een pyamaparty met optredens, muziek van diverse muzikanten en stoelendans. Ook deden de leerlingen mee aan een flashmob. De week werd afgesloten met ochtendgymnastiek, een schoolontbijt en de voorstelling van de flashmob aan ouders. De ouderraad heeft de school een mozaïekbankje cadeau gegeven, die  leerlingen gedurende de week onder begeleiding met mozaïek mochten beplakken.

Historie
In 1981 is de school op initiatief van ouders en met de hulp van de toenmalige portefeuillehouder onderwijs opgericht in de Spellewaard, destijds een wijk in ontwikkeling. Openbare basisschool De Spelwert startte met 85 leerlingen in een nieuw schoolgebouw (nu de laagbouw van de school) samen met 2 andere scholen: een katholieke kleuterschool en een christelijke kleuterschool. Het gebouw, met het karakter van een brede school, kreeg de gezamenlijke naam ‘De Spelwert’. Later zijn Cbs De Leiboom (voorheen Cbs De Spelwert) en Obs De Spelwert verder gegaan op dezelfde locatie. In verband met groei werd in 2010 naast het bestaande gebouw een nieuw schoolgebouw gerealiseerd en is de nieuwe naam brede school De Zandkampen ontstaan, waarin De Spelwert, De Leiboom, Kentalis en Smallsteps Kinderopvang zich huisvesten.

Paul Van den Bossche was in 1981 leerkracht van het eerste uur en tot eind vorig jaar aan de school verbonden als directeur. Hij vertelt vol enthousiasme over de school als voorloper van modern onderwijs: “In de toptijd hadden we 310 leerlingen. We probeerden ons te onderscheiden van de andere scholen in de regio. We vonden het heel belangrijk dat alle leerlingen elkaar hielpen. Naast het standaard lesprogramma organiseerden we zomerfeesten en een schoolkamp voor de hele school. Ook introduceerden we expressiemiddagen; voor die tijd heel vooruitstrevend. Als een van de eerste scholen in Nederland bleven we tussen de middag over. De ouderparticipatie is altijd groot geweest.”

Bart Broos, directeur sinds begin dit jaar, vult aan: “Veel hiervan is nog terug te vinden in ons huidig onderwijs. Op De Spelwert draait alles om de kinderen en hun ontwikkeling. Hun cognitieve ontwikkeling, maar ook hun emotionele, sociale en expressieve ontwikkeling. Ieder kind heeft zijn talenten, die wij alle ruimte willen bieden. De drie ankerpunten – Samen, Bewegen en Met handen en voeten –  waarmee we op school werken dragen bij aan de betrokkenheid van kinderen en geven betekenis aan hetgeen de kinderen leren. Ook tijdens de feestweek waren deze ankerpunten belangrijk.”

Dubbel feest
Net als Van den Bossche was Hilly Blom (62 jaar) leerkracht van het eerste uur. In 1981 begon Blom direct na haar opleiding als kleuterjuf op De Spelwert en heeft altijd les gegeven aan de midden- en onderbouw. Ook haar 40-jarig jubileum is tijdens deze feestweek gevierd. Blom werd donderdag aan het begin van de dag onthaald door een erehaag van kinderen en er werd luidkeels een speciaal lied voor haar gezongen. Daarna nam zij van iedere leerling een bloem in ontvangst.

Broos over zijn trouwe en honkvaste collega: “Hilly is een harde werker. Zij heeft een passie voor lezen en daar hecht ze dan ook grote waarde aan. Als taal- en leescoördinator heeft ze een belangrijke rol in onze school. Op zo’n feestelijke dag is het fijn om onze waardering voor haar jarenlange inzet uit te spreken en te delen.” Broos kijkt tevreden terug op een onvergetelijke en bijzonder gezellige feestweek met twee jubilea.

(Bovenstaand artikel is in verkorte versie terug te vinden in de Bommelerwaardgids van 27 oktober 2021)

Foto’s van de feestweek

Maandag 18 oktober
De feestweek is van start gegaan. De kinderen hebben gesmuld van een heerlijke tompouce. De onderbouw heeft vandaag Oud-Hollandse spelletjes gespeeld onder leiding van groep 7. Een at een leuke eerste dag! In de bovenbouw kregen de leerlingen ook een heerlijk gebakje, waarna de gastlessen van topsporters werden gegeven.

Dinsdag 19 oktober
De dansjuffen en -meesters van Dansstudio DDC hebben met alle groepen een dans ingestudeerd. Aan ‘t eind van de middag liet iedereen het eindresultaat zien aan elkaar en de ouders.
Wat een feest!

Woensdag 20 oktober
Er was een gezellige braderie op school. Ook werd tijdens de hele week het nieuwe mozaïekbankje beplakt. Een cadeau van de ouderraad.

Donderdag 21 oktober
De Spelwert bestaat 40 jaar en juf Hilly werkt hier al net zo lang! Zij werd dan ook even extra in het zonnetje gezet! Gefeliciteerd juf Hilly!
‘s Avonds was het dansen geblazen op de pyjamaparty! Er waren tal van optredens en de sfeer zat er goed in. Groep 8 las een bedtijdverhaaltje voor aan de onderbouw en dat zag er heel aandoenlijk uit.

Vrijdag 22 oktober
Na een actieve start nu de cooling down met meester Niels kregen de kinderen een “verjaardagscadeautje”. Maar ook werd een prachtig, door de kinderen betegeld, mozaïekbankje op het plein onthuld. We willen via deze weg de ouderraad nog eens ontzettend bedanken! Wat hebben zij deze week veel voor onze school betekend. Mede dankzij hun inzet was de week zo een groot succes! De Spelwert boft maar met al deze betrokken ouders.

Foto’s uit het archief